تاثیرات جراحی چاقی بر چربی، فشارخون و دیابت
به گزارش آسمان فارس، ایسنا نوشت: نتایج یک پژوهش نشان می دهد دیابت، فشار خون و چربی در میان افراد مبتلا به چاقی درجات بالا که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، به طور قابل ملاحظه ای کمتر از افراد چاقی است که اقدام درمانی دریافت نکرده اند.
جراحی های محدودکننده دستگاه گوارش موسوم به جراحی های باریاتریک، از جمله روش های علمی جهت مقابله با چاقی های مفرط محسوب می گردد. مصاحبه و نظریه پردازی درباره مزایا و یا زیان های این دسته از جراحی ها بسیار زیاد و متنوع است و پژوهشگران به صورت مستمر در مورد تاثیرات آنها مشغول تحقیق هستند. یکی از ادعاهای هواداران این روش درمانی، تاثیراتی مثبت جراحی باریاتریک بر عوارض چاقی نظیر دیابت، چربی های خون، کبد چرب، فشارخون و امثال این هاست و از همین رو بعضی از مجامع علمی لقب جراحی متابولیک را به این گروه از اعمال جراحی داده اند.
علیرغم اهمیت بالای چنین آثاری بر سلامت افراد و سرنوشت آنها، تا کنون مطالعه ای جهت آنالیز آن در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در این ارتباط انجام نپذیرفته است.
محققان مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به منظور ارزیابی این آثار طی مطالعه ای آینده نگر با پیگیری سه ساله قریب به 1200 نفر مبتلا به چاقی درجات بالا در دو گروه که تحت عمل جراحی قرار گرفته و گروهی که اقدام درمانی دریافت نکرده بودند، به پیگیری بروز سه عارضه دیابت نوع دو، فشار خون و اختلال چربی های خون پرداختند.
دکتر مریم برزین، عضو تیم تحقیق در مورد نتایج این طرح، گفت: تمامی این عوارض سه گانه در گروهی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، به طرز قابل ملاحظه ای کمتر از گروه مقابل بود.
برزین در ادامه شرح داد: در افرادی که هیچ درمانی دریافت نکرده بودند، بروز دیابت نوع دو حدود 8 برابر، ابتلا به فشارخون حدود 17 برابر و پیدایش اختلالات چربی های خون بیش از 3 برابر در مقایسه با گروه جراحی بود.
دکتر مجید ولی زاده، رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به شیوع بالای این عوارض در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا که کشور ما را نیز شامل می گردد و نیز تاثیرات پیشگیرانه جراحی های چاقی در بروز آنها اظهار کرد: ضروری است تا این روش ها در فرایند تصمیم سازی در افراد دچار چاقی مفرط (درجه سه) برای سلامت عمومی در نظر گرفته گردد.
این فوق تخصص غدد اعلام نمود: هرچند مطالعات نشاندهنده اثرات مثبت جراحی های باریاتریک هستند، ولی بایستی از نگرش یک سویه به این روش ها اجتناب کرد و در انتخاب بیماران کاندیدای اعمال جراحی دقت های لازم انجام پذیرد.
شرح اینکه درجات چاقی برحسب نمایه توده بدنی در نظر گرفته می گردد که حاصل تقسیم وزن بدن برحسب کیلوگرم بر مجذور قد افراد به متر است. چنانچه حاصل این کسر بالاتر از 35 و 40 باشد، به ترتیب چاقی درجه دو و سه (مفرط) محسوب می گردد که افراد مبتلا به آن کاندیدای اعمال جراحی باریاتریک هستند.
منبع: خبرآنلاین