آیا گیاه خواری خوب است؟
به گزارش آسمان فارس، تغذیه یک علم جوان است و با تحقیقات گسترده در خصوص مواد غذایی و تأثیرات آن بر بدن انسان، رابطه ای مستقیم دارد و هر روز شاهد افزایش اطلاعات دانشمندان در زمینه مواد خوراکی و آشامیدنی هستیم که مسلماً این موضوع بر اثر پیشرفت علوم و فنون آزمایشگاهی و افزایش مستمر آگاهی ها در عالم مواد غذایی به وسیله متخصصان است.
آیا گیاه خواری خوب است؟
تغذیه یک علم جوان است و با تحقیقات گسترده در خصوص مواد غذایی و تأثیرات آن بر بدن انسان، رابطه ای مستقیم دارد و هر روز شاهد افزایش اطلاعات دانشمندان در زمینه مواد خوراکی و آشامیدنی هستیم که مسلماً این موضوع بر اثر پیشرفت علوم و فنون آزمایشگاهی و افزایش مستمر آگاهی ها در عالم مواد غذایی از طریق متخصصان است.
رژیم های گیاه خواری می توانند سودمند باشند، اما به شرط این که درست و دقیق برنامه ریزی شده باشند. گیاه خواران با یک برنامه غذایی مناسب می توانند خطر بیماری هایی چون چاقی، فشار خون بالا، یبوست و سرطان کولون(بخشی از روده عظیم) را کاهش دهند و در صورتی که گیاه خواران برنامه ضعیفی داشته باشند، خطر بیماری هایی چون پوکی استخوان، نرمی استخوان، کم خونی مربوط به آهن و ویتامین B12 و کندی رشد بچه ها را می توان انتظار داشت.
گیاه خواران به گروه های زیر تقسیم بندی می شوند:
گیاه خوار محض (Vegans):
گیاه خوارانی که گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ و لبنیات نمی خورند.لاکتووگان (vegetarians Locto):
گیاه خوارانی که لبنیات هم می خورند.اووگان (Ovovegetarians):
گیاه خوارانی که تخم مرغ هم می خورند.لاکتواوو گاگیاه خوارانی که تخم مرغ هم می خورند.
لاکتواوو گان(Lacto-ovevegetarians):
گیاه خوارانی که تخم مرغ و لبنیات هم می خورند.نیمه گیاه خوار(Semi-vegetarians):
گیاه خوارانی که ماهی و مرغ هم مصرف می نمایند، ولی گوشت قرمز را مصرف نمی نمایند.ی را نخورید، باید بدانید که حتماً احتیاج به تکمیل این نوع رژیم دارید و این کار فقط به شرطی مورد تأیید است که برای حفظ سلامتی، مواد مغذی لازمی را که در محصولات با منشأ حیوانی وجود دارد به نوعی تأمین کنید. از این رو ملزم به دریافت موادی از جمله انرژی کافی، پروتئین، کلسیم، ویتامین D، آهن و ویتامین B12 هستید.در زنان به خصوص زنان باردار، شیرده و بعلاوه بچه ها، احتیاج به برنامه ریزی دقیق تری وجود دارد و ویتامین ها و املاح بیشتری به صورت مکمل های غذایی برای شان پیشنهاد می گردد. البته این برنامه ریزی باید از طریق یک کارشناس و متخصص علوم تغذیه محاسبه و انجام گردد. بدین وسیله می توان با محاسبه اندازه مصرف قابل قبول انرژی، ضمن تأمین مواد مغذی ضروری بدن، به یک رژیم صحیح و الگوی مناسب مصرف دست یافت.
گیاه خواران ضمن استفاده از سبزیجات و میوه جات، به علت مصرف نکردن گوشت، باید از جانشین های گوشت بهره مند شوند که عبارتند از: حبوبات(مانند عدس و لوبیا)، مغزها(مانند گردو و فندق) و تخم مرغ.
نکته خیلی مهم برای این دسته از مردم و طراحان برنامه غذایی شان، اعتدال در مصرف و آشنایی با نوع و ارزش غذایی مواد مصرفی است.
اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم و بر اساس آخرین تحقیقات و بدون جانبداری از گروهی خاص اعلام نظر کنیم، باید بگوییم بدن انسان با پیچیدگی های فراوان خود، احتیاجمند تأمین انرژی و حفظ سلامتی خود برای تداوم حیات است و در واقع برای دستیابی به این مهم احتیاجمند تأمین تمامی املاح، آب، الکترولیت ها، ویتامین ها، کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها می باشد. لذا بهتر است از تمام گروه های غذایی(به شرط رعایت اعتدال در مصرف) استفاده کند. لازم به شرح است که استفاده از برخی مواد غذایی خاص، به تنهایی جوابگوی تمامی احتیاجهای بدن نیست. همان گونه که عامه مردم فکر می نمایند با رژیم های لاغری غیرعلمی و قلابی به سرعت لاغر می شوند(که گاهی این چنین هم هست)، اما از این موضوع غافل هستند که به علت عدم محاسبات دقیق برای تأمین انرژی مورد احتیاج بدن، ضمن روبرو کردن بدن با گرسنگی شدید، دچار عوارض گوناگون و انواع بیماری ها و سوء تغذیه می شوند یا با ایجاد اختلال در سیستم های مختلف بدن به ویژه سیستم دفاعی بدن، زمینه ابتلا به بیماری ها را هموار می سازند.
در صورتی که کسی بخواهد بر اساس سلیقه خود، نوع خاصی از تغذیه مانند گیاه خواری را پیش بگیرد، باید بداند که ترجیحاً چنین رژیم هایی برای بچه ها، زنان باردار و زنان شیرده پیشنهاد نمی گردد، مگر به شرط تأمین انرژی لازم برای رشد و نمو و تأمین مواد مغذی یاد شده. البته چنین رژیم هایی برای کسانی که بخواهند به صورت مقطعی وزن خود را کاهش دهند و به وزن ایده آل برسند، مناسب می باشد. البته ضروری است پس از سرانجام این مرحله مقطعی، تحت نظر یک کارشناس مجرب تغذیه، وزن ایده آل خود را با یک رژیم متعادل حفظ نمایند.
به هر حال هیچ رژیم جادویی ای وجود ندارد و برنامه غذایی باید بر اساس محاسبات صحیح و علمی و رعایت اعتدال در مصرف انواع مواد غذایی باشد(ضمن داشتن یک برنامه فعالیت بدنی و ورزشی مناسب).
منبع:کوچه ما، شماره 11
منبع: راسخون