مستندنگاران بین المللی ورنادوک در آسبادهای خواف

به گزارش آسمان فارس، مدیرپایگاه میراث فرهنگی اسبادهای استان های خراسان رضوی، جنوبی، شمالی و سیستان و بلوچستان از برگزاری مستندنگاری بین المللی ورنادوک در آسبادهای خواف اطلاع داد.

مستندنگاران بین المللی ورنادوک در آسبادهای خواف

به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میرتث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی محمد رکنی با اعلام این خبر اضافه نمود: کمپ بین المللی مستندنگاری معماری بومی یا ورنادوک با همکاری میراث فرهنگی استان خراسان رضوی و پایگاه آسبادهای ایران در نشتیفان، از 10 تا 25 اسفندماه در حال برگزاری است.

او اضافه نمود: این کمپ شامل 21 شرکت کننده داخلی و خارجی است که از شهرهای مختلف ایران و 4 کشور فنلاند، ژاپن، تایلند و کامبوج در آن شرکت نموده اند.

او ادامه داد: نتایج و خروجی مستندنگاری این کمپ در پرونده ثبت میراث دنیای آسبادها در یونسکو مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

رکنی درباره ورنادوک اظهار کرد: مستندنگاری معماری بومی (Vernadoc) تکنیک طراحی دستی است که در آن با استفاده از وسایل ساده مانند مداد، قلم و جوهر برای ثبت کلیه جزئیات بناهای تاریخی (تا حدی که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است) استفاده می گردد، و نتیجه آن پس از سایه گذاری ابعادی، طرحی است دقیق از جزییات بنا که معین کننده مقاطع، پلان و سایر معینات فنی بنا خواهد بود.

او توضیح داد: این روش مستندنگاری که در عین سادگی، بسیار دقیق، کم هزینه، و کاربردی است از سال1996 و بصورت جدی از 2005 میلادی (و برای اولین بار توسط دکتر مارکو ماتیلدا) برای مستندنگاری بناها در کشور فنلاند به کار گرفته شده است و در حال حاضر با حمایت و پشتیبانی ایکوموس-سیاو (کمیته علمی بین المللی ایکوموس در رابطه با معماری بومی) در حال گسترش و رواج است. در واقع این کمیته با همکاری کارگاه مستندنگاری بین المللی معماری بومی (The international documentation camp of vernacular architecture) معمولاً سالیانه یک بار در کشورهای مختلف اقدام به برگزاری کنفرانس و کارگاه مربوطه می نماید.

او اضافه نمود: هدف از اشاعه این شیوه مستندنگاری در قالب کارگاه و دوره های آموزشی و کاری، علاوه بر یادگیری مرحله به مرحله کار مستندنگاری، آشنایی با تخصص شرکت کنندگان و ایجاد ارتباطات بین المللی برای فعالیت بیشتر در این زمینه است. در نهایت حاصل این کارگاه آموزشی، طراحی هایی در مقیاس دقیق از بنایی تاریخی و نمایش آنها در نمایشگاه محل مستندنگاری در سرانجام دوره است.

او گفت: مدت زمان دوره مذکور دو هفته بوده که هفته اول به اندازه گیری دقیق و برداشت بنا، و هفته دوم به طراحی دستی و نهایی نمودن طرح ها اختصاص می یابد.

رکنی درباره هدف از برگزاری دوره در ایران اظهار کرد: گوناگونی گسترده اقلیمی و شرایط آب و هوایی در کشور ایران سبب شده تا معماری آن هم به لحاظ مواد و مصالح به کار رفته و هم از جهت شیوه ساخت و اجرا، و حتی رسوم و سنت های هر منطقه، از تنوع و اهمیت و توجه ویژه ای در دنیا و منطقه برخوردار باشد. برگزاری چنین کارگاه هایی در کشور که حضور و تعامل متخصصین خارجی و داخلی را به همراه دارد می تواند دامنه همفکری و تبادلات علمی و فرهنگی را گسترده تر و قدمی رو به جلو در جهت شناخت و معرفی فرهنگ و میراث معماری غنی ایرانی در دنیا باشد.

او ادامه داد: هم چنین آموزش و اشاعه روش های مستندنگاری دستی که به دلیل کم هزینه تر بودن می تواند متخصصین علاقمند بیشتری را به خود جذب نماید، در صورت تداوم و آموزش کارورزان و دانشجویان علاقمند می تواند از لحاظ مستند نگاری و ثبت اطلاعات، بناهای تاریخی بیشتری را در کشور پوشش داده در نهایت به امر حفاظت میراث فرهنگی شور یاری نماید.

منبع: میراث آریا
انتشار: 26 شهریور 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: asemanfars.ir شناسه مطلب: 328

به "مستندنگاران بین المللی ورنادوک در آسبادهای خواف" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مستندنگاران بین المللی ورنادوک در آسبادهای خواف"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید