طرز تهیه یتیمچه بادمجان تهرانی با این 14 نکته طعمش محشر میشه!
به گزارش آسمان فارس، یتیمچه از اون دسته اصیل و آسونه که علیرغم نام کمی غم انگیزش اتفاقا یک بسیار سالم و مقوی به عنوان یک و جزو انواع هست. یتیمچه یک و و یک است. یتیمچه را در شهرهای مختلف ایران با بادمجان و جزییات متفاوت با گوشت یا بدون گوشت درست می نمایند اما در هر صورت چیزی از خوشمزگی آن برای یک یا سایر وعده ها کم نمی کنه. بد نیست بدونید یتیمچه برای هم معمولا مورد توجه اغلب خانواده های ایرانیه و هم یک محسوب میشه. اگر هم شاغل هستید یتیمچه به عنوان یک و البته یک از قلم نیفته. در این مقاله از در ما طرز تهیه یتیمچه بادمجان خوشمزه به روش تهرانی و نکات پخت یتیمچه در شهرهای مختلف رو براتون حاضر کردیم.

طرز تهیه یتیمچه سنتی در یک نگاه
برای تهیه یتیمچه بادمجان، اول بادمجان ها رو پوست بگیرین، خرد کنین و تلخیشون رو با نمک بگیرین. پیاز و سیر رو نگینی خرد نموده، پیاز رو طلایی تفت بدین و کنار بذارین، بعد سیر رو کمی تفت بدین. بادمجان ها رو با سیر سرخ کنین تا نرم بشن، بعد پیاز رو اضافه نموده و مواد رو خوب مخلوط کنین.
گوجه فرنگی خرد شده رو بریزین، نمک، زردچوبه و فلفل سیاه بزنین و چند دقیقه تفت بدین تا گوجه ها آب بندازن. یه لیوان آب گرم اضافه کنین، درِ تابه رو بذارین و حدود نیم ساعت با حرارت کم بذارین غذا جا بیفته. اگه خواستین، می تونین کمی رب گوجه تفت خورده توی روغن، هم اضافه کنین تا رنگش غلیظ تر بشه. در نهایت، یتیمچه رو با نون تازه، سبزی خوردن و دوغ سرو کنین و از طعم خونگی و ساده ش لذت ببرین.
شما می تونین میزان مواد اولیه، مراحل و جزییات طرز تهیه یتیمچه به روش های مختلف رو توی این مطلب بخونین.
مواد اولیه لازم برای تهیه یتیمچه بادمجان و گوجه
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
بادمجان | 4 عدد بزرگ |
گوجه فرنگی | 4 عدد میانه |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
سیر (برای سیر داغ) | 4 حبه |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
نان | برای سرو با یتیمچه |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 15 تا 20 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت یتیمچه بادمجون: 30 تا 60 دقیقه
مراحل طرز تهیه یتیمچه بادمجان تهرانی
یتیمچه سنتی با بادمجون، یکی از غذاهای ساده و سریعه که به راحتی می تونین توی خونه درست کنین. در ادامه طرز تهیه یتیمچه ساده رو به صورت مرحله به مرحله دنبال کنین.
مرحله اول: بادمجون ها رو آماده کنین
اول از همه برای طرز تهیه یتیمچه بادمجون ساده، بادمجان ها رو پوست بگیرین، بشورین و به صورت مکعب های حدود 2 سانتی متری خرد کنین. اگه حس می کنین تلخن، می تونین با کمی نمک بذارینشون کنار تا نیم ساعت بمونن و تلخیشون گرفته بشه. بعد آبکشی و خشکشون کنین. این کار باعث می شه موقع سرخ شدن، روغن زیادی جذب نکنن و خوش خوراک تر بشن.
مرحله دوم: پیاز داغ و سیر داغ درست کنین
حالا نوبت پیاز و سیره. پوستشون رو بگیرین و نگینی خرد کنین. توی یه تابه مناسب کمی روغن بریزین و روی حرارت ملایم بذارین. اول پیاز رو اضافه کنین و تفت بدین تا سبک و طلایی بشه. وقتی آماده شد، از تابه درش بیارین و کنار بذارین. بعدش سیر رو بریزین توی همون روغن و فقط چند ثانیه تفت بدین تا عطرش بلند شه؛ مراقب باشین نسوزه چون تلخ می شه.
روغن سرخ کردنی، پیاز داغ و پیاز داغ آماده رو به صورت و اینترنتی از فروشگاه های می تونین خریداری کنین.
مرحله سوم: مواد یتیمچه رو با هم تفت بدین
توی این مرحله از طرز تهیه یتیمچه، بادمجان های خردشده رو بریزین توی تابه و با سیر تفت بدین تا نرم و طلایی بشن. بعد پیازهای سرخ شده رو دوباره اضافه و همه مواد رو خوب با هم مخلوط کنین. اگه ترجیح می دین غذاتون سبک تر باشه، می تونین بادمجان ها رو از قبل کبابی یا بخارپز کنین و بعد وارد مرحله پخت بشین.
مرحله چهارم: گوجه و ادویه ها رو اضافه کنین
در ادامه، گوجه فرنگی ها رو خرد کنین و توی تابه بریزین. یه کم هم بزنین تا آب بندازن و بافتشون باز شه. حالا وقتشه که نمک، زردچوبه و فلفل سیاه رو اضافه کنین. چند دقیقه ای مواد رو تفت بدین تا ادویه ها خوب به خوردش برن و رنگ و عطر غذا حسابی دربیاد. اگه دوست دارین رنگ یتیمچه خوشرنگ تر و غلیظ تر بشه، 1 قاشق غذاخوری رب گوجه هم می تونین اضافه کنین.
انواع ادویه معطر رو از فروشگاه های به صورت خرید حضوری و اینترنتی می تونین خریداری کنین.
مرحله پنجم: یتیمچه بادمجان رو بپزین
توی مرحله آخر درست کردن یتیمچه، حدود 1 لیوان فرانسوی دسته دار آب گرم توی تابه و روی مواد بریزین. درِ تابه رو بذارین و اجازه بدین با حرارت کم، حدود نیم ساعت بپزه و جا بیفته. هر چند دقیقه یه بار کمی مواد رو هم بزنین تا ته نگیره و مواد یتیمچه به طور یکنواخت بپزن. وقتی یتیمچه آماده شد، بریزینش توی ظرف سرو و با نون تازه، سبزی خوردن و در صورت تمایل یه لیوان دوغ خنک، نوش جان کنین.
انواع نان رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
طرز تهیه یتیمچه بادمجان به روش های دیگر
یتیمچه با گوجه و بادمجان را به چند روش دیگر هم می تونید درست کنید.
طرز تهیه یتیمچه بادمجان شمالی
یتیمچه شمالی یکی از نسخه های خوش عطر و رنگ این غذای سنتی ایرانیه که با سبزیجات تازه و بدون گوشت تهیه می شه. برای درست کردنش، 2 عدد بادمجان، 2 عدد سیب زمینی، 2 عدد گوجه فرنگی، 1 عدد پیاز، 2 حبه سیر، 2 قاشق رب گوجه فرنگی، نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و 1/5 لیوان آب جوش احتیاج دارین. همه مواد رو به صورت حلقه ای خرد کنین و بادمجان ها و سیب زمینی ها رو جداگانه سرخ کنین.
کف تابه یا قابلمه کمی روغن بریزین و مواد رو لایه لایه بچینین: اول پیاز، بعد سیب زمینی، بادمجان، گوجه و سیر. حالا با با رب، ادویه ها و آب جوش، سس درست کنین و روی مواد بریزین. درِ قابلمه رو بذارین و با حرارت میانه حدود نیم ساعت بپزین تا غذا جا بیفته و روغن بندازه. این خوراک سبک و گیاهی رو با نون تازه و سبزی خوردن سرو کنین و از طعم خونگی و شمالی اش لذت ببرین.
دستور تهیه یتیمچه کدو
برای تهیه یتیمچه کدو، ابتدا 3 عدد کدو سبز میانه رو بشورین، پوست بگیرین و نگینی خرد کنین. 1 عدد پیاز بزرگ رو هم به صورت نگینی خرد کنین و با کمی روغن داخل قابلمه تفت بدین تا طلایی بشه. بعد 3 حبه سیر پوره شده رو اضافه کنین و با پیاز تفت بدین تا عطرش بلند شه. حالا کدوها رو اضافه کنین و خوب هم بزنین تا کمی نرم بشن.
در ادامه 2 عدد گوجه فرنگی پوست کنده و خردشده، 1 عدد سیب زمینی نگینی و نصف عدد فلفل دلمه ای خردشده رو اضافه کنین و همه مواد رو با هم تفت بدین. 1 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی بریزین و خوب هم بزنین تا بوی خامی رب گرفته بشه. حالا نصف لیوان آب جوش اضافه کنین، درِ قابلمه رو بذارین و اجازه بدین با حرارت کم حدود 20 دقیقه بپزه. در آخر، کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه بزنین و اگه دوست داشتین، چند قطره آبغوره یا آب لیمو هم اضافه کنین. وقتی یتیمچه غلیظ شد و جا افتاد، غذا رو با نون تازه یا برنج سرو کنین.
آموزش تهیه یتیمچه با کدو و بادمجان
برای تهیه یتیمچه با کدو و بادمجان، ابتدا 3 عدد کدو سبز میانه، 2 عدد بادمجان میانه، 2 عدد گوجه فرنگی پوست کنده، 1 عدد سیب زمینی، 1 عدد پیاز بزرگ و 2 حبه سیر رو آماده کنین. کدو، بادمجان و سیب زمینی رو پوست بگیرین و نگینی خرد کنین. بادمجان ها رو با کمی نمک کنار بذارین تا تلخیشون گرفته بشه، بعد بشورین و خشک کنین.
گوجه فرنگی ها رو هم پوست بگیرین و نگینی خرد کنین. پیاز رو نگینی کنین و با کمی روغن تفت بدین تا طلایی بشه، بعد سیر و ادویه ها (نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و در صورت دلخواه کمی گرام ماسالا) رو اضافه کنین و خوب هم بزنین. حالا همه سبزیجات خردشده رو به همراه 1 لیوان پوره گوجه فرنگی داخل تابه بریزین و کمی تفت بدین.
در آخر، 1 لیوان آب به تابه اضافه کنین، درِ تابه رو بذارین و اجازه بدین همه مواد با حرارت ملایم حدود نیم ساعت بپزن تا جا بیفتن. این یتیمچه کاملاً گیاهیه و چون موادش سرخ نمی شن، رژیمی هم هست؛ می تونین با نون تازه و سبزی خوردن سروش کنین و از یه غذای سبک و سالم لذت ببرین.
نکات مهم در طرز تهیه یتیمچه بادمجان
- بادمجان های شیرین، کشیده و با پوست براق، تلخی کمتری دارن و روغن کمتری جذب می کنن. قبل از استفاده از بادمجون در طرز تهیه یتیمچه، حتما تلخی شون رو با نمک بگیرین.
- قبل از سرخ کردن بادمجان ها، اون ها رو توی آب نمک بخوابونین و بعد از نیم ساعت بشورین و خشک کنین. این کار هم تلخی رو می گیره، هم جذب روغن رو کم می کنه.
- در برخی نسخه های یتیمچه تهرانی سیب زمینی هم جزو مواد یتیمچه است. در این صورت سیب زمینی ها نگینی خرد کنید، جدا سرخ کنید و به یتیمچه اضافه کنید.
- برای رنگ و طعم بهتر یتیمچه، رب گوجه فرنگی رو با کمی روغن و زردچوبه جداگانه تفت بدین تا بوی خامی اش گرفته بشه و غذا خوشرنگ تر بشه.
- چون زمان پخت هر ماده فرق داره، بهتره پیاز، سیر، بادمجان و گوجه رو جداگانه تفت بدین و بعد ترکیب کنین تا همه چی به میزان پخته باشه.
- در طرز تهیه یتیمچه ترکیب رب، ادویه و آب جوش رو جداگانه آماده کنین و در مرحله آخر روی مواد بریزین تا مزه ها بهتر به خورد هم برن.
- در طرز تهیه یتیمچه شمالی یا تبریزی، چیدن مواد به صورت لایه لایه در قابلمه باعث می شه طعم ها بهتر ترکیب بشن و ظاهر غذا مرتب تر باشه.
- به جای ریختن یک باره آب در تابه حاوی یتیمچه، بهتره کم کم اضافه بشه تا غذا آبکی نشه و در نهایت روغن بندازه. درِ قابلمه رو نیمه باز بذارین تا بخار خارج بشه و غذا غلیظ تر بشه.
- اگه می خواین یتیمچه غلیظ تر بشه و آبش کشیده شه، درِ قابلمه رو نیمه باز بذارین تا بخار خارج بشه.
- اضافه کردن نعناع خشک تفت داده شده یا چند قطره آبغوره به یتیمچه در دقایق پایانی، طعم غذا رو تازه تر و متعادل تر می کنه، مخصوصا در نسخه های شمالی.
- وقتی یتیمچه جا افتاد، کمی از روغن روی سطح رو جدا کنین و موقع سرو روی خوراک بریزین تا ظاهر درخشان و اشتهابرانگیزتری داشته باشه.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن یتیمچه
1- برای درست کردن یتیمچه آیا می شه بادمجان ها رو کبابی یا بخارپز کرد؟
بله. برای سبک تر شدن غذا و کاهش جذب روغن، می تونین بادمجان ها رو کبابی یا بخارپز کنین. این روش در نسخه های رژیمی توصیه می شه.
2- چه ادویه هایی برای یتیمچه مناسب ترن؟
ادویه یتیمچه شامل زردچوبه، فلفل سیاه، کمی دارچین (در نسخه های گوشتی) هست و در صورت تمایل می تونین از پودر لیمو عمانی یا نعناع خشک برای طعم خاص تر استفاده کنین.
3- آیا یتیمچه با برنج هم سرو می شه؟
بله، هرچند یتیمچه معمولاً با نان سرو می شه، اما می تونین اون رو کنار برنج ساده یا زعفرونی هم میل کنین، مخصوصاً در نسخه های مجلسی تر.
4- چرا به این غذا یتیمچه میگن؟
نام یتیمچه از این میاد که غذا بدون گوشت تهیه می شه؛ یعنی مثل یه خوراک یتیم از گوشت محرومه. این نام نشونه سادگی و گیاهی بودن غذاست، هر چند امروزه نسخه هایی با گوشت و مرغ هم درست می شن.
منبع: افق کوروش