طرز تهیه کیک یزدی به روش قنادهای حرفه ای با 14 نکته طلایی
به گزارش آسمان فارس، کیک یزدی که در واقع همون کاپ کیک و مافین فرنگی هاست، از جمله قدیمی ترین و از ساده خانگی و اسفنجی است. همون طور از که نام این کیک خوشمزه پیداست دستور تهیه اصلیش متعلق به یزدی هاست اما تقریبا در اغلب شهرهای ایران هم جزو شیرینی های پرطرفدار قنادی است. کیک یزدی به عنوان یک هم با ماست و هم بدون ماست تهیه می شه. طرز تهیه کیک یزدی خوشمزه مجلسی و نکات مهم کیک یزدی با پف زیاد را در مجله خبرنگاران بخوانید. در همراه ما باشید.

طرز تهیه کیک یزدی با پف عالی در یک نگاه
برای تهیه کیک یزدی، مواد اولیه رو از قبل هم دما کنین و زعفرون رو دم بدین. تخم مرغ و شکر رو چند دقیقه با همزن بزنین تا کرمی و حجیم شه، بعد ماست و روغن رو جدا جدا اضافه و مخلوط کنین. هل و زعفرون دم نموده و گلاب رو هم بریزین.
آرد و بیکینگ پودر و نمک رو که سه بار الک کردین، در چند مرحله اضافه و با لیسک آروم هم بزنین تا مایه یکنواخت شه. قالب ها رو کمی چرب کنین و تا دوسوم با مایه پر کنین، روش کمی کنجد یا خلال بادام یا پسته بریزین و توی فر که از قبل گرم کردین، حدود بیست تا بیست و پنج دقیقه بپزین. بعد از پخت اجازه بدین کمی سرد بشه، بعد جدا و کامل روی توری خنک کنین. کیک ها رو در ظرف دربسته نگه دارین تا تازه بمونه.
برای آگاهی از مواد اولیه و جزئیات مراحل طرز تهیه کیک یزدی، ادامه این مطلب رو بخونین.
مواد لازم برای تهیه کیک یزدی با پیمانه
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
آرد سفید | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
شکر | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
تخم مرغ | 3 عدد |
ماست (پرچرب) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن مایع | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
بیکینگ پودر | 2 قاشق چای خوری |
هل (ساییده شده) | 1 قاشق چای خوری |
گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
وانیل | نوک قاشق چای خوری |
زعفران دم نموده غلیظ (اختیاری) | 1 قاشق غذاخوری |
کنجد، خلال پسته یا خلال بادام | برای تزیین کیک یزدی |
نمک | نوک قاشق چای خوری |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: تقریباً 10 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت کیک یزدی در فر: حدود 20 تا 25 دقیقه
طرز تهیه کیک یزدی با پف عالی
کیک یزدی یکی از شیرینی های سنتی و اصیل ایرانیه که تقریباً تو هر خونه ای برای مهمونی و دورهمی درست می شه. این کیک ساده، بافت نرم و طعم خوش عطرش باعث شده همواره جزو محبوب ترین کیک های خانگی بمونه.
مرحله اول: مواد اولیه رو آماده کنین
در اولین مرحله از طرز تهیه کیک یزدی، مواد اولیه رو باید با هم دما با محیط کنید. ماست و تخم مرغ رو از یخچال بیرون بیارید. در این فاصله، زعفرون رو بسابین، کمی آب جوش اضافه کنین و بذارین کنار تا خوب دم بکشه و رنگ بندازه. هل رو هم پودر کنین.
شما می تونید تخم مرغ، ماست، زعفران و هل رو از روش های اینترنتی یا از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله دوم: تخم مرغ و شکر رو با همزن حسابی مخلوط کنین
تخم مرغ ها و شکر رو داخل یک کاسه بزرگ بریزین. این مرحله باید با دقت انجام بشه، چون پف و لطافت کیک به این بستگی داره. همزن برقی رو با سرعت بالا آغاز کنین و تخم مرغ و شکر رو هم بزنین. مدت زمان هم زدن حدود 5 تا 7 دقیقه است. ترکیب باید حجم بگیره، تغییر رنگ بده و حالت کش دار پیدا کنه. به طوری که وقتی همزن رو بالا میارین، مواد شُرّه کنه و بیفته پایین.
شما می تونید شکر رو از روش های اینترنتی یا حضوری از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله سوم: ماست و روغن رو اضافه کنین، بعد دوباره هم بزنین
ماست رو کم کم بریزین توی ظرف. روغن مایع رو بهش اضافه کنین. با همزن هم بزنین تا کاملاً مخلوط شه. بافت باید صاف و براق به نظر بیاد و هیچ تیکه ای از ماست باقی نمونه.
اگر روغن یا ماست سرد باشه، جدا کردن مواد آغاز می شه و بافت خراب می شه؛ اگر این رخ داد می تونین با یه قاشق آرد کم، مایه رو مرتب کنین ولی بهتره اصلاً به این نقطه نرسین. دیواره های ظرف رو با لیسک خوب جمع کنین و دوباره مخلوط کنین که تمام مواد با هم یکدست باشن.
شما می تونید روغن مایع رو از روش های اینترنتی یا حضوری از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله چهارم: هل، گلاب و زعفرون دم نموده رو توی مایه بریزین
وقتی مواد یکدست شد، طعم دهنده ها رو اضافه کنین. گلاب رو در دو نوبت بریزین، تا طعم زیادی غالب نشه. زعفرون دم نموده بهتره غلیظ باشه، یعنی مقدار کم ولی عطر و رنگ زیاد. این سه رو توی مایه بریزین و یک دقیقه با همزن بزنین تا رایحه ها پخش بشه.
شما می تونید گلاب رو از روش های اینترنتی یا حضوری از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله پنجم: آرد، بکینگ پودر و نمک رو چند بار الک کنین و کم کم اضافه کنین
آرد با بکینگ پودر و نمک رو با هم قاطی کنین و حداقل دوبار داخل الک، الک کنین تا هواش زیاد شه و ذره های آرد باز شه. آرد رو در سه مرحله به مواد قبل اضافه کنین. هر بار که یه بخشی از آرد رو داخل مایه می ریزین، با لیسک به آهستگی و به حالت دورانی ـ از پایین به بالا ـ مخلوط کنین.
نباید کل آردو یهو بریزین، چون یه جا گلوله گلوله می شه و خوب باز نمی شه. وقتی آخرین بخش آرد رو ریختین، فقط تا مرز محو شدن هم بزنین. اگر خیلی هم بزنین، بافت سفت و خمیری می شه و پف نمی کنه. اگر توی مایه تیکه های آرد دیدین، با نوک لیسک یا قاشق فقط بازش کنین.
شما می تونید آرد، بکینگ پودر و نمک رو از روش های اینترنتی یا حضوری از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله ششم: قالب های کیک یزدی رو آماده کنین
در ادامه طرز تهیه کیک یزدی سنتی، قالب مخصوص کیک یزدی یا قالب مافین رو بردارین. اگر کاغذ مخصوص کیک یزدی دارین، توی قالب ها بذارین. اگر کاغذ در دسترس نبود، کمی روغن با قلمو یا دستمال روی سطح داخلی قالب ها بمالین تا چسبندگی پیش نیاد.
با قاشق یا ملاقه، مایه رو مقدار گیری کنین و فقط تا دوسوم قالب پر کنین. اگر بیشتر از این مقدار بریزین، مایه سرریز می شه و اگر کمتر بریزین، کیک پُف سنتی نمی گیره. هر بار سطح رو با قاشق یا لیسک صاف کنین که کیک، خط اضافه یا برآمدگی غیرطبیعی نداشته باشه.
مرحله هفتم: روی مایه کیک یزدی کنجد و خلال بریزین
روی هر قالب، مقداری کنجد یا خلال بادام و پسته بریزین. این مواد حالت تزئینی و سنتی به کیک می ده. اغلب وسط قالب رو با انگشت یا قاشق کوچک کمی گود می کنن تا وقتی کیک پخت، ظاهر سنتی و گنبدی سرکشی بگیره. خلال و کنجد رو به طور یکنواخت روی همه کیک ها پخش کنین.
شما می تونید کنجد، خلال بادام و خلال پسته رو از روش های اینترنتی یا حضوری از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله هشتم: فر رو با دمای دقیق گرم کنین و قالب ها رو وسط فر بذارین
فر رو از قبل، با دمای 180 درجه سانتی گراد روشن کنین تا کاملاً گرم بشه. قالب ها رو با فاصله منظم در طبقه وسط فر بچینین. سینی یا قالب نباید بچسبن، چون حرارت اطراف هر قالب باید یکسان باشه. 20 تا 25 دقیقه زمان بدین تا کامل بپزه.
تو این مدت سراغ فر نرین و در رو باز نکنین، چون بخار خارج می شه و پف کیک می خوابه. سرانجام زمان، با خلال دندان یا سیخ چوبی تست کنین. اگر تمیز بیرون اومد، کیک آماده ست. اگر خمیر بود، 2-3 دقیقه دیگه با دقت بذارین.
مرحله نهم: قالب ها رو از فر بیرون بیارین
بعد از پخت، قالب رو از فر خارج کنین و بذارین 10 دقیقه معمولی خنک شه. در این مدت، بخار از بین می ره و کیک راحت تر از قالب جدا می شه. کیک رو به شکل داغ بیرون نکشین، چون پاره یا خرد می شه.
کناره کیک رو با چاقوی نازک یا سیخ چوبی از دیواره جدا کنین و بعد آروم خارج کنین. روی توری بذارین تا هوای آزاد به همه جای کیک برسه و کاملاً سرد بشه. این باعث می شه کیک بافت پوک و فوق العاده ای پیدا کنه و ماندگارتر بمونه.
مرحله آخر: کیک یزدی رو سرو کنین
کیک یزدی تازه و خوشمزه شما آماده است. این کیک خوشمزه رو به صورت داغ یا زمانی که سرد شده با چای یا دمنوش سرو کنید و از طعم لذیذ و بافت لطیفش لذت ببرین.
ضمناً شما می تونید انواع از جمله کیک یزدی رو از فروشگاه های خریداری کنید؛ اینترنتی یا حضوری.
روش تهیه کیک یزدی با ماست در قابلمه
برای پخت کیک یزدی قالبی تو قابلمه، مایه کیک رو آماده کنین و فنجون های نشکن یا قالب های کوچک فلزی مخصوص کیک یزدی رو با قلم مو خیلی کم چرب کنین یا داخلشون کاغذ مخصوص بذارین. فنجون ها رو تا دو سوم از مایه پر کنین و بذارین وسط قابلمه ای با دیواره بلند. بین فنجون ها فاصله بدین تا حرارت بهتر پخش بشه. در قابلمه و تا یک سوم ارتفاع فنجون ها آب بجوشونین و فنجون ها رو داخل قابلمه بچینین.
دم کنی رو روی درب قابلمه بذارین و قابلمه رو روی شعله پخش کن و حرارت خیلی ملایم بذارین. حدود 30 تا 45 دقیقه زمان بدین تا بپزه. با یک خلال چوبی کیک یزدی رو تست کنید. وقتی خلال چوبی تمیز بیرون اومد، کیک آماده هست. فنجون ها رو بعد از چند دقیقه استراحت آروم جدا کنین و کیک ها رو روی توری خنک کنین. این روش باعث میشه کیک یزدی ها کامل پف کنن و قالبی، همون طور که باید، دربیان.
دستور تهیه کیک یزدی با شیر
این روش تفاوت چندانی با طرز تهیه کیک یزدی با ماست در روش پخت ندارن. فقط کافیه به جای ماست از شیر استفاده کنین. برای تهیه کیک یزدی با شیر، به جای ماست از شیر پرچرب هم دما با محیط استفاده کنین و مثل روال اصلی ابتدا تخم مرغ و شکر رو چند دقیقه خوب بزنین تا کرمی شه، بعد روغن رو اضافه و یک دست کنین.
شیر، زعفرون دم نموده، گلاب و هل رو اضافه کنین و فقط کمی هم بزنین تا عطرها یکنواخت شه. بعد آرد، بکینگ پودر و نمک رو سه بار الک کنین و کم کم به مواد اضافه کنین و با لیسک دورانی هم بزنین تا مایه کیک لطیف شه. قالب های کیک یزدی رو چرب کنین یا کاغذ بندازین و تا دو سوم پر کنین و تو فر بپزین.
استفاده از ماست باعث پف بیشتر و بافت سنتی تر کیک می شه و ترک های روی کیک معمولاً بهتر درمیاد، اما با شیر، بافت کیک نرم تر و یکدست تره و شیرینی کیک هم کمی ملایم تر می شه. در هر دو روش مراقب مقدار مایعات باشین تا کیک خمیری یا سفت نشه.
شما می تونید شیر رو هم به روش های اینترنتی یا حضوری از فروشگاه های تهیه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه کیک یزدی اصیل
- همواره آرد رو سه بار الک کنین تا هوا بخوره و گلوله های ریزش باز بشه. این کار باعث میشه بافت کیک یزدی سبک، یکدست و بدون پوسته یا توده آرد بشه. اگه آرد رو الک نکنین، حتماً تو بافت نهایی حس میکنین که کیک یکدستی نداره و وسط برخی دونه های آرد خام می مونه.
- همه مواد اولیه یخچالی رو حداقل نیم ساعت زودتر از یخچال بیرون بیارین تا کاملاً هم دما با محیط بشه. اختلاف دما باعث میشه مایه کیک بریده شه یا پف نکنه.
- تو طرز تهیه کیک یزدی با آب هم حتماً دقت کنین که بجای شیر یا ماست از آب جوشیده ولرم استفاده کنین. این روش باعث میشه کیک سبک تر و کم چرب تر بشه، ولی به خاطر قوام کمتر آب نسبت به لبنیات، معمولاً بافت و عطر کیک مثل مدل اصلی نمی شه.
- مقدار زدن تخم مرغ و شکر خیلی مهمه. اگه کم بزنین پف نمی کنه و سنگین میشه، اگه بیش از حد بزنین، بافت کشدار میشه.
- قالب ها رو نه خیلی چرب کنین که کیک جذب نکنه و نه خیلی خشک بذارین که بچسبه. اگه قالب سیلیکونی ندارین، از فنجون یا قالب فلزی با کاغذ روغنی استفاده کنین.
- دمای زیاد فر باعث ترک خوردن و پخته نشدن مرکز کیک میشه. همواره دمای فر رو دقیقا تنظیم کنین، فر رو از قبل گرم کنین و مدت زمان پخت رو با خلال تست کنین تا مطمئن شین کامل پخته.
- مایه کیک یزدی رو فقط تا دو سوم قالب پر کنین، چون داخل فر پف می کنه و اگه بیشتر بریزین سرریز و بدفرم میشه.
- روی مایه کیک یزدی قبل از پخت کمی کنجد، خلال بادام یا پسته بریزین تا ظاهر و طعم کیک یزدی سنتی تر و خوشمزه تر بشه ولی زیاده روی نکنین چون ممکنه موقع پخت بسوزه.
- برای اینکه کیک یزدی ها کاملاً یکدست و سبک دربیاد، بعد از ریختن مایه تو قالب ها، چند بار قالب رو آرام روی سطح بکوبین تا حباب های اضافی بیرون بیاد و کیک حفره نداشته باشه.
- کیک های پخته شده رو وقتی هنوز داغ هستن از قالب جدا نکنین چون ممکنه خرد بشن یا به قالب بچسبن، حتماً چند دقیقه صبر کنین تا از حرارت بیفته و بعد آروم از قالب یا فنجون جدا کنین.
فوت و فن های خوشمزه شدن کیک یزدی
چرا کیک یزدی پف نمی کنه؟
- مواد اولیه مخصوصاً تخم مرغ و ماست یا شیر رو سرد اضافه کردین و هم دما با محیط نبوده؛
- بکینگ پودر یا جوش شیرین کهنه یا کم ریختین؛
- مواد رو بیش از حد هم زدین یا خیلی کم مخلوط کردین؛
- قالب رو بیش از حد پر یا خیلی کم پر کردین؛
- دمای فر پایین یا فر سرد بوده و قبل از آغاز پخت کامل گرم نشده.
چرا کیک یزدی ترک می خوره؟
- دمای فر بیش از حد بالا رفته یا قالب خیلی نزدیک به المنت قرار گرفته؛
- مقدار مایع کم بوده یا مایه سفت بسته شده؛
- قالب رو بیش از حد پر کردین و فضا برای پف کردن نبوده؛
- زمان زدن تخم مرغ و شکر زیاد بوده و هوای زیادی وارد مایه شده.
آیا می شه تو طرز تهیه کیک یزدی با پیمانه هم نتیجه خوب گرفت؟
بله، اگه دقت کنین و مثلاً همه مواد رو دقیق با پیمانه استاندارد مقدار بگیرین، نتیجه خیلی نزدیک به وزن کشی می شه. فقط هر بار مواد رو با همون پیمانه مقدار بگیرین و سرخالی یا پُری هر کدوم رو هم یکدست رعایت کنین تا بافت کیک متغیر نشه.
چطور بفهمیم کیک یزدی کامل پخته؟
اواخر زمان پخت یک خلال چوبی وسط کیک فرو کنین، اگه کاملاً تمیز و بدون ذرات خمیر بیرون اومد کیک حاضره. اگر خمیر به خلال می چسبه یا کیک بوی خامی می ده چند دقیقه دیگه زمان بدین و دوباره تست کنین.
منبع: افق کوروش