طرز تهیه آبگوشت سنتی یا دیزی خوشمزه و مجلسی

به گزارش آسمان فارس، آبگوشت سنتی ایران انواع مختلفی مانند آبگوشت بزباش، آبگوشت کشک، آبگوشت گندم، آبگوشت بلغور و ... دارد. در اینجا طرز تهیه آبگوشت سنتی یا دیزی اصیل را آموزش می دهیم.

طرز تهیه آبگوشت سنتی یا دیزی خوشمزه و مجلسی

خبرنگاران | سرویس آشپزی - اجزای اصلی در تهیه آبگوشت سنتی و یا دیزی، گوشت و حبوبات است و با توجه به اقلیم ناحیه ای که این غذا در آن پخت می گردد، سایر مواد غذایی به آن اضافه خواهد شد؛ به عنوان مثال در شمال ایران سیر و در کرمان زیره را برای طعم دار کردن آبگوشت استفاده می نمایند. اما وجود گوشت و حبوبات وجه تشابه تمامی آبگوشت هاست .

در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در فهرست موضوعی زیر به موضوع دلخواه خود برسید.

  • طرز تهیه آبگوشت سنتی خوشمزه
  • نکات مهم در تهیه آبگوشت سنتی مجلسی
  • دستور پخت سریع آبگوشت سنتی

همان طور که می دانید آبگوشت از دو بخش درست شده است. بخش تَر که به آن ترید گفته می گردد و بخش خشک که به کوبیده معروف است. عمل آوردن این دو بخش هم فقط به عهده آشپز نیست، شاید بتوان گفت آبگوشت سنتی تنها غذایی است که مصرف نماینده آن نیز در هرچه بهتر شدن کیفیت آن دخیل است. برای مثال اگر این دو بخش را جدا نکنیم، تبدیل به سوپی نه چندان دلچسب خواهد شد و اگر هر کدام از این دو بخش خوب عمل نیاید، یعنی کوبیده را آب دار برداریم، دیگر لطفی نخواهد داشت .

طرز تهیه ابگوشت سنتی خوشمزه

مواد لازم جهت تهیه آبگوشت سنتی (دیزی)

مواد لازم
گوشت گوسفندی با استخوان و چربی250 گرم
لوبیا سفید1/2 پیمانه
نخود1/2پیمانه
پیاز1 عدد عظیم
گوجه فرنگی2 عدد
ادویه جاتبه میزان لازم
سیب زمینی4 عدد کوچک
رب گوجه فرنگی1 قاشق غذاخوری

طرز تهیه آبگوشت سنتی (دیزی)

  • حبوبات را از چند ساعت قبل در آب خیس کنید و مرتب آب آن را تعویض کنید تا نفخ آن گرفته گردد. اگر خیس کردن حبوبات را فراموش نموده اید و یا زمان کافی برای انجام این کار نداشتید، بهتر از حبوبات را کمی بجوشانید و کف حاصله از پخت آن را بگیرید و پس از آبکشی کردن به سایر مواد اضافه کنید.
  • گوشت، حبوبات، پیاز و گوجه که به صورت 4 قاچ برش زده اید را در ظرف پخت مورد نظر قرار دهید و مقداری در حدود 6 برابر حجم مواد به آن آب اضافه نمایید. توجه داشته باشید که کل آب مورد نیاز برای پخت را ابتدا اضافه کنید، در این صورت مزه آبگوشت سنتی بهتر خواهد شد؛ اما اگر نیاز به اضافه کردن آب بود، از آب جوش استفاده کنید.

:بیشتر بدانیدطرز تهیه آبگوشت بزباش و نکاتی برای طبخ بهتر آن

  • پس از به جوش آمدن آب، کف حاصله از پخت گوشت را خارج کنید و زردچوبه و فلفل را اضافه کنید. زردچوبه یکی از ادویه های اصلی آبگوشت محسوب می گردد.
  • درب ظرف را ببندید و اجازه دهید با حرارت خیلی ملایم بپزد. به خاطر داشته باشید که هر چه زمان پخت طولانی تر و حرارت ملایم تر باشد آبگوشت جا افتاده تر و خوشمزه تری خواهید داشت.

  • پس از پخت حبوبات و گوشت، نوبت به اضافه کردن لیموعمانی و یا گرد لیمو، نمک و سیب زمینی می رسد. لیمو عمانی ها را سوراخ کنید و سیب زمینی ها را با پوست به غذا اضافه کنید. توجه داشته باشید که نمک و لیمو عمانی نباید زودتر از این مرحله به آبگوشت اضافه شوند، چرا که اضافه کردن نمک زودتر از موعد مقرر باعث تاخیر در فرایند پخت گوشت و حبوبات خواهد شد. لیمو عمانی نیز علاوه بر طولانی کردن فرآیند پخت ممکن است باعث تلخ شدن آبگوشت سنتی گردد .

  • در نهایت، رب گوجه فرنگی را به آبگوشت اضافه کنید. همچنین دنبه، پیاز و گوجه را که به صورت 4 قاچ در ابتدای پخت به آبگوشت اضافه نموده بودید را در ظرفی جداگانه به یاری گوشتکوب به صورت پوره دربیاورید و به آبگوشت اضافه کنید و اجازه دهید آبگوشت اصطلاحا جا بیفتد. در صورت تمایل میتوانید در هنگام افزودن رب از مقدار کمی زعفران آبزده برای عطر و طعم بهتر استفاده کنید.

  • پس از پخت کامل آبگوشت، استخوان و آب گوشت را جدا نموده و حبوبات را به یاری گوشت کوب به خوبی بکوبید.

    بیشتر بدانید: طرز تهیه آبگوشت بختیاری و نکاتی برای طبخ آن
  • در صورت تمایل می توانید به هنگام سرو آبگوشت سنتی، از مقدار کمی سبزی معطر خشک شده مانند ترخون برای تزیین و طعم دار کردن این غذا استفاده کنید.

  • آبگوشت را در کنار سبزی خوردن تازه، ماست یا ترشی و دوغ سرو نمایید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آبگوشت کشک، غذایی محلی و خوشمزه

نکات مهم در تهیه آبگوشت سنتی مجلسی

  • بهترین گزینه برای گوشت مصرفی در تهیه آبگوشت سنتی، گوشت گردن گوسفندی است که علاوه بر لطیف و لذیذ بودن از مقدار مناسبی چربی برخوردار می باشد. همچنین در تهیه این خوراک از گوشت با استخوان (قلم) گوسفندی و گوساله بسته به ذائقه خود می توانید استفاده نمایید. توصیه خبرنگاران به شما استفاده از گوشت گوسفندی به همراه مقدار کمی دنبه و یا دنبالچه برای رسیدن به طعم و ظاهر مطلوب در این غذاست.

  • اگر از دنبه در آبگوشت استفاده می کنید در سرانجام پخت آن را با نمک و پیاز بکوبید و به آبگوشت اضافه کنید.

  • حبوبات را به مدت 24 ساعت قبل از پخت خیس کنید. به این ترتیب نفخ آن ها تا حدودی کاهش خواهد یافت. در صورتی که در طول خیساندن، پوست حبوبات از آن ها جدا گردد و به سطح آب بیاید، معین می گردد حبوبات کهنه هستند و باید بعد از خیساندن، آن ها را در میان حوله ای قرار دهید و با ساییدن تمام پوست هایشان را بگیرید البته چه بهتر که حبوبات مرغوب را در تهیه این غذا مورد استفاده قرار دهید. همچنین می توانید برای دریافت هرچه بیشتر نفخحبوبات، آن ها را بجوشانید و کف حاصل از جوش خوردن آن ها را بگیرید، سپس آن ها را به آبگوشت اضافه کنید.

  • حبوبات مصرفی در پخت آبگوشت عبارتند از: نخود و لوبیا. لوبیا انواع مختلفی دارد و در مناطق مختلف ایران از انواع متفاوتی از آن در تهیه این خوراک استفاده می گردد. البته آبگوشت را می توانید با نخود به تنهایی بدون لوبیا نیز طبخ کنید.

  • بهترین ظرف برای پخت آبگوشت، دیگ سنگی می باشد. ظروف سفالی، قابلمه چدنی و مسی نیز می توانند گزینه های مناسبی برای تهیه این خوراک باشند.

  • ادویه مورد استفاده در پخت این غذا معمولا نمک، فلفل سیاه و زرد چوبه می باشد. البته شما می توانید بسته به ذائقه خود از مقدار کمی زعفران آب زده و یا گرد لیمو عمانی و یا زیره برای طعم دار کردن این غذا استفاده کنید. توجه داشته باشید که اضافه کردن نمک در ابتدای پخت گوشت موجب تیره تر شدن و دیر پز شدن آن خواهد شد.

  • اگر گوجه فرنگی بی رنگ بود می توانید یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی استفاده کنید. گفتنی است که در قدیم از گوجه فرنگی خشک شده برای آبگوشت استفاده می کردند به دلیل آنکه در تمام فصل ها گوجه فرنگی در دسترس نبود. با این کار آبگوشت اصیل تری خواهید داشت.

  • سیب زمینی را با پوست به خوبی شسته و به آبگوشت اضافه کنید. در این صورت ویتامین های موجود در زیر پوست سیب زمینی حفظ خواهد شد؛ و یا در صورت تمایل پوست آن را بگیرید و در مراحل سرانجامی به آبگوشت اضافه کنید تا پخته گردد. به این نکته توجه داشته باشید که بهتر است از سیب زمینی های با سایز کوچک در پخت آبگوشت استفاده نمایید.

  • سبزی خوردن در کنار این غذا بهترین گزینه برای هضم راحت این خوراک خواهد بود به ویژه برگ های نعنا تازه.

  • آبگوشت را با حرارت ملایم و به مدت طولانی پخت کنید. بهترین زمان پخت این غذا از شب تا صبح روی حرارت بسیار ملایم است. به این ترتیب آبگوشت به آرامی پخته می گردد و خوشمزه تر خواهد شد.

بیشتر بدانید: طرز تهیه آبگوشت به، به روش حرفه ای ها

دستور پخت سریع آبگوشت سنتی

مواد لازم
گوشت با استخوان500 گرم
نخود و لوبیا چیتی1 پیمانه
سیب زمینی عظیم2 عدد
پیاز کوچگ1 عدد
رب گوجه فرنگی1 قاشق سوپخوری
زردچوبه، نمک، فلفل و زعفرانبه مقدار کافی

طرز تهیه:

نخود، لوبیا، گوشت، پیاز خرد شده و مقداری آب را با هم مخلوط نموده و روی حرارت می گذاریم. وقتی آب جوش آمد، حرارت زیر طرف را کم نموده و سر ظرف را محکم می بندیم تا آبگوشت به اصطلاح ریز ریز بجوشد. وقتی گوشت و حبوبات پخت، سیب زمینی خرد شده، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل را به آب گوشت اضافه می کنیم و می گذاریم تا مواد فوق بپزند و آبگوشت سنتی غلیظ گردد. در سرانجام موقع کشیدن آبگوشت، زعفران را به آن اضافه می کنیم.

منبع: setare.com
انتشار: 16 اسفند 1399 بروزرسانی: 16 اسفند 1399 گردآورنده: asemanfars.ir شناسه مطلب: 1468

به "طرز تهیه آبگوشت سنتی یا دیزی خوشمزه و مجلسی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آبگوشت سنتی یا دیزی خوشمزه و مجلسی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید