عملیات عمرانی رصدخانه ملی ایران سرانجام یافت
به گزارش آسمان فارس، مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران از تکمیل عملیات عمرانی این رصدخانه و برنامه ریزی برای شروع نورگیری آن در سال آینده اطلاع داد.
جهت دریافت خدمات رنگ پتینه چیست با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات رنگ آمیزی با تکنیک های مدرن پتینه کاری را به ما بسپارید.
با وجود آنکه طرح احداث رصدخانه ای در مقیاس جهانی از سال های دور مطرح بوده است اما عملیات رسمی برای اجرایی کردن آن در سال 1377 شروع شد و با تصویب این طرح به عنوان یکی از دو طرح کلان پژوهشی در شورای پژوهش های علمی، مکان یابی آن در سال 1378 تأیید و نخستین جست وجوها از سال 1379 شروع شد.
در عین چالش های بودجه ای که احداث این رصدخانه همیشه با آن روبه رو بوده است، در سال 1388 و از میان چندین گزینه احتمالی، انتها قله گرگش در نزدیکی کاشان به عنوان سایت احداث انتخاب شد. این انتخاب بر پایه جست وجوی هشت ساله از بین نقاط سراسر کشور انجام گرفت و تاریخچه داده های هواشناسی، آنالیز آلودگی نوری و دسترسی از عواملی بودند که در انتخاب این سایت برای رصدخانه ملی مطالعه شدند.
پس از انتخاب سایت احداث رصدخانه، فعالیت های گوناگونی در جهت تربیت نیروی متخصص، طراحی مفهومی و تفصیلی رصدخانه و همچنین ساخت رصدخانه و امکانات ارتباطی انجام شده است که از جمله آن ها می توان به احداث 11.2 کیلومتر جاده اختصاصی برای دسترسی به شبکه راه های کشور اشاره نمود.
اکنون رصدخانه ملی ایران یکی از نقاط عطف خود را پشت سر گذاشت و دکتر حبیب خسروشاهی، مدیر این پرژه ملی خبر از سرانجام عملیات عمرانی آن داده است. به گزارش روابط عمومی رصدخانه ملی ایران، با تکمیل ساختمان محفظه، ساختمان خدمات و سالن لایه نشانی و محوطه و تأسیسات، عملا تمامی فعالیت های عمرانی طرح که پیش احتیاج نصب و راه اندازی گنبد و تلسکوپ رصدخانه است سرانجام یافت.
هم زمان با سرانجام عملیان عمرانی رصدخانه ملی ایران، تلسکوپ آن هم تکمیل شده است و مراحل تست خود را می گذراند. بخش عمده سازه گنبد هم که شامل دریچه رصد، پنجره های هواشویی، پوسته گنبد و عایق گرمایی است سرانجام یافته است. این گنبد 16 متر عرض، 15 متر ارتفاع و 270 تن وزن دارد. آزمون اولیه چرخش این گنبد بزرگ نیز در روزهای گذشته انجام شد تا این رصدخانه برای نصب گنبد تا سرانجام سال کاری 1399 آماده باشد و بتواند به زودی نخستین نورگیری کامل را انجام دهد.
خسروشاهی در گفت وگو با رادیو جوان تأکید کرد که پیش از نصب تلسکوپ باید شرایط محیطی رصدخانه برای فعالیت های علمی و اداری آماده باشد و انتظار می رود که عملیات نصب تلسکوپ هم از اوایل سال 1400 شروع گردد. این تلسکوپ آینه ای 3.4 متری دارد که تا 1 نانومتر صیقل داده شده و وزن آن به 4 تن می رسد تا بدین ترتیب وزن مجموعه تلسکوپ را به 90 تن برساند.
با آزمون گنبد، دقت حرکت تلسکوپ رصدخانه 1/36000 درجه سنجیده شده است. به گفته مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران هرچند با توجه به شرایط مالی و همه گیری ویروس کرونا مراحل لازم برای شروع نورگیری رصدخانه با اندکی تأخیر همراه بوده اما اکنون تا 90 درصد پیشرفت داشته و طبق برنامه ریزی نخستین نورگیری در تابستان سال آینده انجام خواهد شد.
این تلسکوپ در زمینه های رصدی بسیاری به فعالیت خواهد پرداخت و به پژوهش های دانشگاهی ایران یاری خواهد نمود که از جمله آن ها می توان به مطالعه منظومه شمسی، ستاره ها و خوشه های ستاره ای، سیارات فراخورشیدی، کهکشان ها، نجوم دامنه زمانی، انرژی و ماده تاریک اشاره نمود. داشتن یک ابزار علمی قدرتمند در کشور به کاهش هزینه های بسیاری از فعالیت های علمی که پیش از این با همکاری رصدخانه های خارج از کشور انجام می شد یاری می نماید و همچنین امکان استفاده پژوهشگران بیشتری را فراهم خواهد نمود.
- تلسکوپی برای ایرانیان؛ گفتگوی اختصاصی خبرنگاران با مدیر طرح توسعه رصدخانه ملی
عکس کاور: طرح گرافیکی رصدخانه ملی ایران
Credit: Iran National Observatory
منبع: دیجیکالا مگ