توانمندسازی بانوان در حوزه صنایع دستی کلید کاهش معضلات اجتماعی است
به گزارش آسمان فارس، 17 سال فعالیت در قالب انجمن های مردم نهاد و نمایندگی این مؤسسات در دفتر امور مجامع و تشکل های مردم نهاد کشور و آموزش صنایع دستی به اقشار کم برخوردار، تنها گوشه ای از فعالیت های زهرا قلی زاده، مدیرعامل انجمن برگزیده کشوری همیاران استان سبز است.
ضمن تبریک به شما برای انتخاب تشکل انجمن همیاران استان سبز به اسم تشکل برتر در نخستین جشنواره ایرانیان، خود را معرفی نموده و بفرمایید تشکل همیاران استان سبز چه مدت در حوزه آسیب های اجتماعی مشغول به فعالیت است؟
زهرا قلی زاده هستم، مدیرعامل جمعیت همیاران استان سبز گیلان، دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت بازرگانی و کارشناسی آسیب شناسی اجتماعی. دوازده سال به اسم نماینده مؤسسات مردم نهاد استان گیلان در دفتر امور مجامع و تشکل های مردم نهاد کشور و عضو هیأت مؤسس شورای هماهنگی سازمان های غیردولتی وزارت میراث فرهنگی، توریستی و صنایع دستی مشغول به فعالیت بوده ام. در رابطه با جمعیت همیاران استان سبز هم، این تشکل از سال 1383 شروع به کار نموده و 17 سال در حوزه حمایت از اقشار آسیب پذیر و توامندسازی بانوان در حوزه های توریستی و صنایع دستی فعال است.
موضوع فعالیت های انجمن همیاران استان سبز در چه حوزه ای است؟
مهم ترین هدف انجمن همیاران استان سبز، پیشگیری از آسیب های اجتماعی و توامندسازی جوانان و بانوان با نگاه تخصصی به حوزه های آموزش، اشتغال و فروش محصولات صنایع دستی و بسته های جذب توریست است. از دیگر فعالیت های این انجمن می توان به تسهیل امور بانوان بی سرپرست و بدسرپرست و آموزش به این افراد با موضوع ایجاد عایدی از فعالیت های مرتبط با امور توریستی و صنایع دستی است. بعلاوه به علت این امر که مجوز انجمن ما از استانداری و بعلاوه بهزیستی صادر شده است، حدود یک سال است که با برگزاری برنامه های محله محور، در محله های حاشیه ای و فقیرنشین، فعالیت خود را به نسبت گذشته افزایش داده ایم.
نحوه جذب اعضا در انجمن شما به چه شکل بوده و افراد علاقه مند چگونه می توانند عضو انجمن همیاران استان سبز شوند؟
جذب داوطلبان برای عضویت در انجمن همیاران استان سبز به شکل داوطلبانه بوده و اعضا می توانند با حضور در کلاس های این انجمن با دریافت آموزش های لازم در حوزه های توامندسازی به وسیله فراوری محصولات صنایع دستی و غنی سازی اوقات فراغت جوانان و بانوان فعالیت خود را شروع نمایند.
اهمیت موضوع فعالیت تشکل همیاران استان سبز چیست؟
همانطور که اشاره شد، پیشگیری از آسیب های اجتماعی و توانمندسازی بانوان از جمله مهمترین اهداف انجمن همیاران استان سبز است. ما در فرایند اجرای برنامه های خود، آموزش مهارت های زندگی و توانمندسازی بانوان در حوزه های اقتصادی را دنبال می کنیم. در این برنامه ها اغلب بانوانی مشاهده می گردد که به علت شرایط بد اقتصادی، آسیب های ناشی از محله های حاشیه ای و فقر دچار معضلات عدیده ای هستند و به علت اینکه اغلب ازعدم استقلال اقتصادی رنج می برد این معضلات تأثیر دوچندانی بر زندگی و سلامت روان آن ها دارد. همکاران ما به شکل تخصصی در آموزش انواع رشته های صنایع دستی سال ها است که به این حوزه ورود نموده اند و بعد از نزدیک به 15 سال از گذشت این فعالیت ها اکنون ثمره آن در عملکرد بانوان تحت آموزش انجمن ما معین است. به نظر بنده ایجاد محیطی امن در خانواده برترین شکل سالم سازی و بهبود زندگی این عزیزان است.
به نظر شما، فعالیت تشکل های مردم نهاد چه اهمیتی در پیشرفت حوزه های میراث فرهنگی، توریستی و صنایع دستی استان گیلان دارد؟
تشکل های مردمی رابط بسیار توامندی مابین دولت ها و مردم خصوصا در میان اقشار آسیب پذیر محسوب می شوند. پیشگیری از آسیب های اجتماعی و ارتقاء سلامت روان جامعه، اشتغال جوانان و بانوان از جمله مهمترین مواردی است که می توان با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، توریستی و صنایع دستی استان و تشکل های مردم نهاد قابل دسترسی است. استفاده از پتانسیل های مردم همواره راهگشا بوده و شعار از مردم برای مردم، زمینه ساز پیشرفت خصوصا در مباحث فرهنگی و اجتماعی است.
به نظر شما اداره کل میراث فرهنگی، توریستی و صنایع دستی استان گیلان در چه حوزه هایی می تواند از تشکل های مردم نهاد حمایت کند؟
عظیم ترین چالش پیش روی سمن ها و مؤسسات مردم نهاد خصوصا نهادهایی که در حوزه پیشگیری از معضلات اجتماعی مشغول به فعالیت هستند، نبود پشتوانه و حمایت های اقتصادی است. اغلب اساتید انجمن ما، برای شرکت در کلاس هایی که اغلب به صورت محله محور برگزار می گردد به صورت شخصی هزینه می نمایند. به علت این امر که اغلب شرکت نمایندگان در دوره های آموزشی انجمن ما امکان پرداخت هزینه رفت وآمد را هم ندارند، اغلب طرح های آموزش صنایع دستی انجمن ما به صورت محله محور برگزار می گردد که این مسأله هزینه ها را افزایش می دهد. امکان ایجاد فضاهای آموزشی در محله ها و انعقاد تفاهم نامه های همکاری مابین انجمن های مردم نهاد و وزارت میراث فرهنگی، توریستی و صنایع دستی و بعلاوه ارائه بسته های حمایتی خصوصا در حوزه اقتصادی از جمله اقداماتی است که می توان در قالب طرح های حمایت از انجمن های مردم نهاد انجام داد.
راه چاره های توسعه و پیشرفت در حوزه فعالیت تشکل شما چیست؟
یکی از مهم ترین اقدامات لازم در مورد توسعه و پیشرفت فعالیت های انجمن های مردم نهاد، ایجاد ارتباطات درون شبکه ای انجمن ها و انتقال تجربیات اعضا در مورد مباحث فرهنگی و اجتماعی است. برگزاری گردهمایی های منطقه ای، کشوری و حتی بین المللی، برنامه ریزی اردوهای آموزشی برای اعضاء انجمن ها و انتقال تجربیات انجمن های فعال می تواند نقش پررنگی در توسعه و بهبود فرایند یاری به حل معضلات اجتماعی ایفا نماید.
آیا انتخاب تشکل شما به اسم تشکل برتر کشوری می تواند زمینه ساز توسعه فعالیت شما باشد؟
انتخاب تشکل همیاران استان سبز به اسم تشکل برتر کشوری در نخستین جشنواره ایرانیان، برای بنده به اسم مدیرعامل این انجمن بسیار ارزشمند بوده است. این امر نشان دهنده آن است که فعالیت های ما تا حدودی به نتیجه رسیده و تأثیرات آن هم قابل مشاهده است. انجمن های مردم نهاد سالهاست که به صورت داوطلبانه و اصطلاحا دلی مشغول به فعالیت هستند و برگزاری جشنواره ها و انتخاب انجمن های فعال و برتر می تواند زمینه ساز تشویق این انجمن ها به حفظ کیفیت بالا و توسعه فعالیت ها باشد. ما نیازمند حمایت بیشتر در توسعه فعالیت های خود هستیم و همکاری های بیشتر با دستگاه های متولی امور فرهنگی، در حل معضلات اجتماعی، اشتغال و غنی سازی اوقات فراغت جوانان و بانوان لازم است. هنر به اعتقاد من از جمله راهکار ها و پشتوانه های بسیار ارزشمند برای توانمندسازی اقشار ضعیف جامعه است که می توانند در کنار احساس ارزشمندی و مفید بودن و امرار معاش به وسیله آن بپردازند و آن ها را از انواع آسیب های اجتماعی مصون بدارد.
منبع: توریسم آنلاین