افسانه شاه ماران و آش دانه کولانه
به گزارش آسمان فارس، آش دانه کولانه یکی از غذاهای سنتی کردستان است که برای اولین رویش دندان بچه ها یا در فصل سرد سال برای تقویت بدن و جلوگیری از سرماخوردگی پخته می گردد.
خبرنگاران آنلاین: زندگی در کوهستان و سرمای سخت زمستان های اقلیم کردستان باعث شده تا آش از زمان های قدیم در زندگی مردمان کردنشین غرب کشور صندلی ویژه داشته باشد.
دانه کولانه طبق افسانه شاه ماران (موجودی خارق العاده که داستان های زیادی درباره آن بین اقوام غرب کشور وجود دارد) در زمان های مختلف سال در منطقه غرب کرمانشاه پخت می گردد؛ سنتی که از زمان های دور تا به امروز در بین مردم غرب کرمانشاه به ویژه در منطقه دالاهو برجای مانده و طبق آن برای شاه ماران نذر دانه کولانه می نمایند.
پخت این آش در زمانی که اولین دندان شیری کودک درحال رویش است بین خانواده های کرد مرسوم است و به آن آش دندان(دگان رویوکانه) گفته می گردد.
هرچند که این آش به صورت کلی در روزهای سرد زمستانی پخت می گردد، اما در بعضی از مناسبت ها هم به عنوان یک آش ویژه آن را می پزند.
خواص آش
آش دانه کولانه سرشار از ویتامین های آ، بی، سی، ای، کا و دی، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، اسیدفولیک، منیزیم، منگنز، فسفر، آهن، فیبر، روی، کلسیم، پروتئین، کولین، سلنیوم، اسیدچرب امگا 3، امگا 6، گوگرد، سولفور، نشاسته و غیره است.
آش دانه کولانه، پروتئین گیاهی و حیوانی هم دارد و موجب تقویت عمومی، افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن می گردد. بنابراین برای افرادی که کار فیزیکی سخت انجام می دهند و ورزشکاران مخصوصا بدنسازان بسیار مفید است.
مصرف آش دانه کولانه برای بچه ها در حال رشد و افراد مسن هم توصیه می گردد.
خواص دیگر این غذا شامل تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر، درمان دردهای مفصلی، تقویت بینایی، کنترل قند، فشار و چربی خون است.
فیبر بالای موجود در این غذا باعث عملکرد بهتر روده ها، هضم غذا و برطرف یبوست می گردد، همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از بروز سرماخوردگی پیشگیری می نماید. این غذا موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت از آن در مقابل انواع بیماری ها، مخصوصا سرطان ها می گردد.
آش دانه کولانه به علت داشتن ویتامین ب12، آهن و اسید فولیک موجب افزایش گلبول های قرمز خون و برطرف کم خونی می گردد؛ بنابراین برای افراد مبتلا به کم خونی، زنان باردار و جنین مفید است. وجود ویتامین های آ، ای، سی، دی، بی و املاح معدنی فراوان در این غذا، باعث طراوت، جوان سازی و تقویت پوست و مو می گردد.
ازآنجاکه ویتامین دی، کلسیم، منیزیم و سلنیوم دارد، موجب تقویت و استحکام استخوان و دندان می گردد و از بروز آرتروز و پوکی استخوان جلوگیری می نماید. آش دانه کولانه به علت داشتن امگا 3 و سایر املاح معدنی، باعث تقویت و عملکرد بهتر سیستم مغزی و قلبی عروقی می گردد.
مواد لازم برای 6 نفر
گندم: 300 گرم
نخود، عدس و لوبیا قرمز: هر کدام 150 گرم
سبزی مرزه خشک : به میزان لازم
پیاز (برای پیاز داغ) : 3 عدد
قلم گوسفندی: 2 قلم متوسط
فلفل قرمز: به میزان لازم
زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه:
ابتدا گندم ها را به مدت 24 ساعت درون آب سرد نگه می داریم تا کاملا آب را جذب نموده یا حتی درحال جوانه زدن باشند. سپس درون قابلمه نخود و لوبیا قرمز و عدس را همراه گندم با مقداری آب مخلوط می کنیم و حرارت می دهیم. حرارت دادن باید یکنواخت باشد به طوری که تمامی حبوبات و گندم خوب پخته گردد و آش لعاب دار باشد.
بعد از پخت نسبتا کامل، سبزی مرزه را اضافه می کنیم. هنگامی که تمامی محتویات آش پخته شد، پیازداغ را درون تابه آماده می کنیم. همچنین برای خوش طعم کردن این آش می توان قلم گوسفندی را هنگام فرایند پخت افزود. (در خصوص اشخاصی که چربی خون دارند منع شده است.)
هنگامیکه آش کاملا پخته شد می توان به جای قلم گوسفندی برای خوشمزه کردن و تزئین آن از قیمه های کوفته ریزه یا کوفته قلقلی استفاده کرد.
منبع: همشهری آنلاین