آشنایی با جاذبه های گردشگری الیگودرز
به گزارش آسمان فارس، جاذبه های گردشگری الیگودرز با توجه به قدمت 700 ساله اش غنی از جاذبه های تاریخی و طبیعی است که باعث جذب گردشگران و اکوتوریست های زیادی شده است.
از سفر با تور پاتایا زمستان لذت ببرید و سواحل شگفت انگیز تایلند و مراکز خرید بسیار ارزان پاتایا را از دست ندهید.
الیگودرز یکی از شهرستان های استان لرستان در غرب ایران است. ساکنین این منطقه به زبان محلی لری بختیاری صحبت می نمایند. الیگودرز در گذشته از چهار محلهٔ ورزندان، مجیان، ده تیرانی و ده محمدرضا تشکیل شده بود هرچند که توسعه اخیر شهر این مرز بندی را نامحسوس کرده است. بهترین زمان برای سفر به این شهرستان بهار و پاییز می باشد. در این مطلب نگاهی به جاذبه های گردشگری الیگودرز انداخته ایم.
امامزاده محمد بن حسن
امامزاده محمد بن حسن یکی از مکان های زیارتی و گردشگری شهرستان الیگودرز واقع در جنوب شرق استان لرستان است که هر ساله میزبان گردشگران بسیاری از نقاط مختلف لرستان و ایران است و در این خصوص طبق مشاهدات عینی بسیاری از بازدید نمایندگان این امامزاده باعث شفا بسیاری از بیماران و سایر حاجتمندان بوده است.
این امامزاده در فاصله 130 کیلومتری از شهر الیگودرز قرار گرفته است. جهت منتهی به مقبره امامزاده محمد بن حسن جاده ای خاکی و کوهستانی است که البته مقداری از این جاده روستایی آسفالت است. در خاتمهی راه قبلی این جاده باید مسافتی را هم پیاده طی کرد ولی در راه جدید هیچ گونه پیاده روی وجود ندارد. آرامگاه این امامزاده در یک زمین نسبتاً هموار قرار گرفته که اطراف آرامگاه را کوه ها و درختان بلوط پوشانده است.
کوه تمندر
رشته کوه تمندر در نواحی بربرود و زلقی شهرستان الیگودرز واقع شده است و دارای 4 رشته شمالی جنوبی خاوری و مرکزی است رشته شمالی 2 قله ازنا ودره سر را در بر می گیرد که به ترتیب 3200 و 3500 متر ارتفاع دارند. رشته مرکزی دارای 6 قله به نام های قله مرکزی تمندر، هما، قله شمالی، خاوری و جنوبی تمندر و قله جنوبی دره سر است که همه آنها بیش از 3500 متر ارتفاع دارند.
قله مرکزی تمندر 3900 متر ارتفاع دارد. رشته شمالی تمندر 2 قله فرسش وقله جنوبی را شامل می گردد که به ترتیب 3600 و متر ارتفاع دارند. رشته جنوبی تمندر نیز شامل یک خط الرأس 15 کیلومتری است که در خاتمهی باختری آن قله مخروبه قدیمی به نام قلعه دختر قرار گرفته است. کوهستان تمندر یکی از بزرگترین شکارگاه های شهرستان الیگودرز است.
زنجیره به هم پیوسته کوه ها و قله های استان لرستان نه تنها می تواند به یکی از کانون های توسعه ورزش کوه نوردی و صخره نوردی تبدیل گردد، بلکه به علت برف گیری و وجود شیب های مناسب در پاره ای از مناطق، قابلیت ایجاد و توسعه ورزش اسکی را نیز دارند. سراب غار تمندر نیز که در دل کوه قرار گرفته است و از ضلع شمالی آن بیرون می آید جز جاذبه های طبیعی منطقه به حساب می آید این سراب چشمه ای است که با آب فراوان از دل کوه بیرون می آید هرچند اخیرا غار بسته شده و از آب آن برای پرورش ماهی استفاده می گردد.
شیرهای سنگی
در گذشته های نزدیک تا دوردست های تاریخ ملی و ایلی مان، رسمی زیبا برای بزرگداشت مردان دلاور و شیر دل در ایل بختیاری انجام می شد وآنهم تراشیدن سنگی با قد وقامت شیر به اندازه های مختلف جهت نصب بر آرامگاه عزیزان بود که خود تابع قوانین و مقرراتی بود و بنا به یک سری داشته ها و خصوصیات فرد آرامگاهش با برد شیر مزین می شد.
شخصی که بر آرامگاهش برد شیر نصب می شد می بایست : چهل سال به بالا داشته باشد چرا که در ایل بختیاری مرد چهل ساله را مرد کامل، پخته و جا افتاده می دانند ودیگر اینکه باید خصلت هایی چون کدخدایی، کلانتری، بزرگی ومنش، افتادگی، مردانگی، مهمان نوازی، جنگاوری، دلاوری، اخلاق نیک، گذشت، اخلاص، ایمان، و چندین صفت خوب و مثبت دیگر را دارا بود تا شیرسنگی را بر آرامگاهش می گذاشتند.
معروفترین استادکار بردشیر (شیر سنگی) در الیگودرز میرزا محمد افروغ بوده که اکنون سه نسل بعد از آن نیز از ورثه آن به این شغل مشغول هستند برد شیر در الیگودرز بسیار پراکنده است که متاسفانه به مرور زمان و یا بعلت سهل انگاری در حال از بین رفتن هستند. اخیرا میراث فرهنگی الیگودرز گام هایی برای حفاظت از آنها برداشته است و یکی از معروفترین آنها را برای بازدید عموم و حفظ به موزه مردم شناسی شهر منتقل کرده است.
آبشار چکان
آبشار چکان یکی از آبشارهای الیگودرز است، این آبشار با ارتفاع 30 متر و عرض تاج 4 متر در جنوب شرقی استان لرستان و در دامنه کوه های زاگرس در شهرستان الیگودرز مشرف بر دره چکان و در نزدیکی روستاهای حسین آباد و دهقادی قرار گرفته است. این آب پس از طی مسافتی به سمت دشت چکان، به آب چشمه داسار وصل شده و رودخانه چکان را تشکیل می دهد، رودخانه چکان نیز پس از طی مسافت کوتاهی به آب دهقادی وصل و در خاتمه وارد رودخانه دز می گردد.
آبشار چکان از درون غاری مشرف به زمین زراعی چکان بیرون می آید که فوران آن ده ها متر طول دارد. اطراف آبشار و امتداد رودخانه و پوشیده از درختان میوه همچون گردو، بلوط و گلابی است و اهالی منطقه نیز از آب آن جهت کشاورزی استفاده می نمایند. کوه های اطراف آبشار زیستگاه پرندگانی همچون بلبل، کبک، کبوتر و انواع حیوانات وحشی مانند خرس، پلنگ، گرگ و گراز است.
دریاچه گهر
دریاچه گهر به نگین زاگرس معروف است. این دریاچه با داشتن موقعیت کوهستانی و میزبانی از دشت لاله های واژگون جاذبه ای پر هوادار محسوب می گردد. گهر از دو بخش تشکیل شده است که شامل گهر بزرگ (کله گهر) و گهر کوچک (کره گهر) می گردد. گهر بزرگ حدود 1700 طول، بین 400 تا 800 متر (حدود 85 هکتار وسعت) است و عمق آن در ژرف ترین نقطه به 30 متر هم می رسد.
آب دریاچه بزرگ از طریق چشمه های کوهستانی تامین می گردد. سرچشمه آب دریاچه کوچک نیز از رودخانه تاپله نشات می گیرد. دریاچه آب شیرین و دائمی گهر در سمت غربی رشته اشترانکوه و در جنوب تنگه تاپاله و گردنه پنبه کال و جناح شمال شرقی کوه سرسبز، در یک منطقه عمومی حفاظت شده واقع شده اند. ارتفاع این منطقه از سطح دریا 2360 متر است. زمین شناسان احتمال می دهند که دریاچه گهر بر اثر وقوع یک زمین لرزه بزرگ به وجود آمده اند چرا که بر روی گسل اصلی زاگرس قرار دارند.
منطقه شکار ممنوع قالیکوه
این منطقه با وسعت 113654 در سال 1385 توسط سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه شکار و صید ممنوع اعلام شد. پایین ترین قسمت منطقه ناحیه جنوب غربی آن در اطراف رودخانه زالکی و بالاترین نقطه و مرتفع ترین قله منطقه، کوه کازینستان، با ارتفاع 4028 متر از سطح دریا است که پس از اشترانکوه با ارتفاع 4080 متر بلندترین قله استان بوده که حتی در فصل تابستان نیز دارای برف و جزء کانون های آبگیر دائمی می باشد.
قالی کوه یا غالیه کوه رشته کوهی از کوه های زاگرس در مرکز بخش بشارت زلقی شهرستان الیگودرز است بلندترین قله این رشته کوه 4028 متر ارتفاع دارد در دل این رشته کوه غار باستانی و غار بزنوید از زیبایی تاریخی طبیعی برخوردارند ین کوه از شمال غربی به سراب کیگوران از شرق به روستای کیزاندره و از جنوب شرقی به آبشار آب سفید ختم می گردد در شمال این رشته کوه دشت لاله های واژگون که بزرگترین دشت لاله واژگون دنیا است قرار گرفته است. یکی اززیباترین دره های قالیکوه دره دام نام دارد و علت نامگذاری این دره وجود جهتها صعب العبور وحیوانات وحشی همانند خرس می باشد.
در نهایت به آبشار آب سفید ختم میگردد وبزرگترین یخچال قالیکوه درجهت این دره قراردارد که طول آن چندی کیلومتر میباشد. ازدیگرزیباییهای این منطقه وجود درخت سروکوهی (به زبان محلی اوورس)میباشد که به صورت زیبایی درون سنگ وصخره رشد میکند وهنگامی که این درخت توسط صاعقه آتش میگیرد مردم محلی اعتقاد دارند که این درخت پیرشده است وخودسوزی میکندتا درختان جوان جایگزین آنها شوند. این منطقه به دلیل داشتن گونه های جانوری(مانند خرس و گراز و قوچ و میش کوهی و گرگ و انواع پرندگان شکار و ...) و گیاهی کم نظیر داری اهمیت است و به دلیل قله مرتفع یکی از مناسب ترین مکان های کوهنوردی در ایران است.
لاله های واژگون دالانی الیگودرز
دشت دالانی الیگودرز با دوهزار و 900 هکتار وسعت در یکی از ارتفاعات منطقه حفاظت شده اشترانکوه قرار گرفته است. قرار دریافت این دشت زیبا در ارتفاعات اشترانکوه و احاطه شدن توسط کوه های دیگری همچون مورزرین، قالی کوه، شاه کول و نسارتخت زیباییش رو صد چندان کرده است. مجموعه این مناظر چشم نواز و بی بدیل باعث شده همه ساله خیل بزرگ گردشگران و دوست داران طبیعت از سراسر کشور به این منطقه سرازیر شوند.
در این دشت زیبا ومنحصر به فرد دو نوع نادر از گل های لاله واژگون به نام های سوسن چلچراغ و اشک مریم با ارتفاعی بالغ بر 120 سانتی متر می روید. گرچه لاله های واژگون دشت دالانی الیگودرز همیشه مورد توجه و حفاظت دوست داران واقعی طبیعت قرار دارن ، اما متاسفانه عدم آگاهی بعضی گردشگران از مسایل زیست محیطی موجب وارد آمدن خسارات و لطمات جبران ناپذیری به این منطقه شده است.
منبع: setare.com